Beszámoló a 2023. évi Felsőoktatás-pedagógia Konferenciáról

2023.11.14.
Beszámoló a 2023. évi Felsőoktatás-pedagógia Konferenciáról

2023. október 25-én több mint 150 résztvevővel került megrendezésre az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia II. Osztály Pedagógiai Tudományos Bizottság Felsőoktatás-pedagógiai Munkacsoportjának (azóta Felsőoktatás-pedagógiai Albizottságának) közös konferenciája.


Az országos rendezvény fókuszában a felsőoktatás hatékony működésének módszertani, intézményi és átfogó strukturális problémái álltak, melyek megvitatásába bekapcsolódtak a neveléstudomány és kiterjedt határvidéke szakemberei, a felsőoktatás legkülönbözőbb diszciplináris területein működő elkötelezett PhD-hallgatók, oktatók és kutatók. A konferencia megnyitóján Zsolnai Anikó, a PPK dékánja felidézte a munkacsoport immár több évre visszatekintő tevékenységét, a konferenciát megelőző szűkebb és tágabb körben megrendezett szakmai rendezvényeit és megtiszteltetésnek nevezte, hogy az ország számos kiemelkedő intézményéhez köthető kezdeményezést a kar kötelékébe tartozó intézet foghatja össze és koordinálhatja.
A szakmai rendezvény házigazdája Dorner Helga, az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének igazgatója volt. A plenáris előadást Lynn McAlpine, az Oxfordi Egyetem és a kanadai McGill Egyetem professzor emeritusa, senior kutatója tartotta. Előadásában kiemelte, hogy az elmúlt 30-40 év felsőoktatás-pedagógiai kutatási eredményei világosan rámutatnak egy sor tényezőre, beleértve, de túl is mutatva azokon a tanítási gyakorlatokon, amelyek befolyásolják a tanulók sikerét. A konferencia résztvevőit interakcióra invitálta, ezáltal is ösztönözte azt, hogy a hallgatók előrehaladását segítő vagy akadályozó kollektív befolyásunkra összpontosítsunk.


A plenáris előadás mellett a 2 szimpózium és a 12 szekció során összesen 61 előadást hallgathattak meg a résztvevők, amelyek a felsőoktatás-pedagógia számos területét érintették. A konferenciát Kozma Tamás, a Debreceni Egyetem professor emeritusa zárta, zárszavában összegezte a tartalmas szakmai nap legfontosabb tapasztalatait és reményét fejezte ki, hogy a felsőoktatás-pedagógia területéhez tartozó témakörökkel a szakmai közösség továbbra is aktívan és magas színvonalon foglalkozik majd.

Felsőoktatás-pedagógia Konferencia 2023

Felsőoktatás-pedagógia Konferencia 2023

0

/

0

0

/

0