Cross the line: továbbképzés az ifjúsági munka területén

2022.05.10.
Cross the line: továbbképzés az ifjúsági munka területén

A közösségszervezés BA másodéves nappali és levelezős hallgatói a Tempus Közalapítvány támogatásával utaztak Lierbe, ahol a Cross the line elnevezésű, 5 napos ifjúsági munkáról szóló képzésen vehettek részt. A magyar csapaton kívül érkeztek belga, finn, német és holland résztvevők is. A hét során szó esett az ifjúsági munka kihívásairól, szerepéről, elismertségéről, illetve a szakmai identitás kialakulásáról is folytak nyílt beszélgetések, melyek során rendkívül sok különbséget és közös pontot fedezhettek fel a hallgatók. A workshopok mellett a résztvevők látogatást tettek a helyi ’Moevement’ ifjúsági központba, illetve a ’JES’ és ’KRAS’ nevezetű antwerpeni létesítményekbe is. A látóút során az intézmények vezetői betekintést adtak a szervezetek működésébe, a náluk zajló ifjúsági munka gyakorlatába és kihívásaiba. A hetet egy közös vacsorával zárták a résztvevők, ahol sor került kötetlen, közös reflexióra is.

Az öt nap elteltével szoros barátságok létrejötte mellett sok új élménnyel és tudással gazdagodtak hallgatóink. Nagy egyetértés alakult ki a hét hasznosságáról, a nemzetközi programok jelentőségéről és az ifjúsági munka fontosságáról.

Hajrá Hallgatók! Egy ilyen tanulmányút hatalmas löketet tud adni mind tanulmányi, mind a személyes fejlődés szempontjából. Ha nem csak az egyetem lencséjén keresztül szeretnéd látni a választott szakterületed, hanem részben gyakorlat útján, részben kevésbé kötött, nemzetközi környezetben is, ne hagyj ki hasonló, kínálkozó lehetőségeket!

 

(A cikk Ódor Ágnes közösségszervezés BA hallgató beszámolóján alapul. További információ Gulyás Barnabás tanársegédtől, az ifjúsági közösségszervezés szakirány oktatójától kérhető.)