MTA kutatói pályázatot nyert Káplár-Kodácsy Kinga

2023.04.01.
MTA kutatói pályázatot nyert Káplár-Kodácsy Kinga

A gyermeket nevelő kutatók tudományos előmenetelének támogatására írt ki pályázatot a Magyar Tudományos Akadémia. A negyvenhárom nyertesből öt az Eötvös Loránd Tudományegyetemről került ki, közülük négyen Karunk oktató-kutatói. Az immáron három gyermekes édesanya, az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének (FTI) oktatója, Dr. Káplár-Kodácsy Kinga a tudományos reintegrációt segítendő kategóriában a "Mentoring in higher education: a key to develop successful and sustainable mentoring networks" című pályázatával kapott támogatást atudományos eredményeink publikálására. A témához kapcsolód jelenlegi kutatását (Comparative Analysis and Assessment of Mentoring Programs (CAAMP) for Advancing Faculty Excellence In the US and in the Hungarian Higher Education) Fulbright ösztöndíjjal a floridai egyetemen végzi, családjával egy időre Gainesville-be költözött. 

FTI: Hogy sikerül tartanod az egyensúlyt a kutatói és az anyai feladataid között? 

Káplár-Kodácsy Kinga: Nagyszerű csapattársak vesznek körül. A férjem, a nagyszülők, a gyermekeim közös erővel segítenek, hogy én és mindenki más a családban elérje céljait. Fegyelmezett időbeosztásra és fókuszált figyelemre van szükség ahhoz, hogy működni tudjon a folyamat, máskor pedig kellő flexibilitásra, hogy újratervezhetőek legyenek egyes lépések. Mindebben közvetlen kollégáim és barátaim is sokat segítenek.

FTI: Milyen szakmai kihívásokkal nézel szembe?

Káplár-Kodácsy Kinga: Mindenképpen számításba kell vennem, hogy a legkisebb gyermekem még nincs egy éves, ezért a figyelmem nagy részét ő igényli. Nagyobb gyermekeim bár sok szempontból önállóak, mégis ott vagyok velük minden fontos életeseményüknél éjjel-nappal, a férjemmel szorosan együttműködve neveljük őket. Így kell megtalálnom azokat a időablakokat a napjaimban, amikor hasznos és elmélyült szakmai munkát tudok végezni, megfelelő fókuszáltsággal tudok például tanulmányt írni. Általában ez utóbbi a legnehezebb. Másrészt el kellett fogadnom, hogy van olyan feladat, amihez több időre van szükségem másokhoz képest, ezért a projektjeimet is kellő belátással kell megterveznem.

FTI: Hogyan segít téged az MTA támogatás?

Káplár-Kodácsy Kinga: Az MTA támogatás pénzügyi és időbeli kereteket ad az egyébként is tervezett munkámnak. Segít priorizálni és megfelelő erőforrást rendelni a kutatói pályám ezen szakaszában aktuális karrierépítési folyamathoz.

 

További sikereket kívánunk!