A felnőttkori tanulás szerepe a fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiacra jutásában és megtartásában

Műhelykonferencia 2024. április 29-én az ELTE PPK-án

2024.04.09.
A felnőttkori tanulás szerepe a fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiacra jutásában és megtartásában

Az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézete az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral és a Nemzeti Szociális és Foglalkoztatási Hivatal EPALE Magyarország szervezetével közösen rendezi meg „A felnőttkori tanulás szerepe a fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiacra jutásában és megtartásában” című konferenciát.

 

Időpont: 2024. április 29. hétfő, 9.30-15:30

Helyszín: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. Aula, ami akadálymentesen megközelíthető az épületben)

Regisztrációs felület: Online Survey Software | Qualtrics Survey Solutions

 

A konferencia célja megvitatni a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása kapcsán felmerülő néhány aktuális problémát és kapcsolatot teremteni az érintettek, a civil szervezetek és a gazdaság képviselői között. A workshopokon lehetőség lesz a résztvevők szabad és nyílt eszmecseréjére, kapcsolatépítésre.

 

Program

9.30-9.40 Köszöntő: Dr. habil. Rónay Zoltán, dékánhelyettes (ELTE PPK)

9.40. – 11.00 Rövid problémafelvető plenáris előadások

  • Dr. habil. Perlusz Andrea dékánhelyettes (ELTE BGGYK): Az inkluzív, befogadó társadalmi környezet szerepe a fogyatékossággal élő emberek aktív társadalmi részvételének, munkaerőpiaci, felnőttkori tanulási lehetőségeinek nézőpontjából.
  • Fehér Miklós, a Kézenfogva Alapítvány munkaerőpiaci szolgáltatásának vezetője: Nehézségek és jó gyakorlatok - a fogyatékossággal élő személyek munkaerőpiacra jutási és bennmaradási esélyei.
  • Hangya Dóra PhD, a SINOSZ munkaerőpiaci szolgáltatásának vezetője: “Halló HR” - Kézenfekvő gondolatok a siket és nagyothalló személyek (nyílt) munkaerőpiaci lehetőségeiről, érdekvédelmi szemmel.
  • A gazdaság képviselője: (felkérés alatt)

11.00-11.15 Kávészünet

11.15-12.30 Workshop 1. Vezeti: Dunás-Varga Ildikó és Berényi Diana: Szakképzési és munkaerőpiaci sikeresség a fogyatékossággal élő felnőttek világában.

Rövid szünet

12.40-14.00 Workshop 2. Vezeti: Kovács Gábor: a fogyatékossággal élő személyek munkaerőpiaci karrierkérdései.

14.00 -15.30 Szendvicsebéd és kötetlen beszélgetés

 

A konferencia híre és az elhangzott előadások, valamint workshopok rövid összefoglalói felkerülnek az EPALE Magyarország -. A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformjának honlapjára,-  ami teret adhat további hazai és külföldi partnerek kapcsolódására.