Egyéni különbségek pszichológiája zenei területen

2022.02.16.
Egyéni különbségek pszichológiája zenei területen

Hruska Emese az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének egyetemi adjunktusa elsőszerzős fejezetíróként járult hozzá az Oxford University Press által kiadott Oxford Handbook of Music Performance nagyvolumenű kiadványhoz.

A kézikönyv a legújabb kutatási eredményeket és az eddig legmeghatározóbb elméleteket foglalta össze azzal a céllal, hogy zenészek, oktatók és kutatók munkáját segítse. A két kötet 53 fejezetét tizenhárom ország nyolcvan kutatója készítette, amelyben összesen ezernégyszáz oldalon nyolc témakört járnak körül a szerzők, mint például a teljesítménypszichológia, zenészek mentális és fizikai egészsége vagy a tehetségfejlesztés. Hruska Emese az első kötetben a pszichológia részhez a Personality and Individual Differences című fejezetet írta Arielle Bonneville-Roussy kanadai zenepszichológussal, akivel korábban a londoni Roehampton egyetemen dolgozott együtt.

A szerzők javaslatot adnak a zenetanároknak, szülőknek és diákoknak, hogyan kezeljék a személyiséget, mihez kezdjenek a perfekcionizmussal és szorongással. Kitérnek a gyermekkortól a professzionális szintig mutatkozó különbségekre, a nemek közötti eltérésekre, a zenei műfajok és hangszerek közötti választásokra. A kézikönyv 2022 áprilisában jelenik meg, de már előrendelhető a kiadó weboldalán. Az angol nyelvű absztrakt itt olvasható.

 

Az Oxford University Press (OUP) a világ vezető egyetemi kiadója, amely a legszélesebb körű globális jelenléttel rendelkezik. Tudományos publikációs programjuk tudósokat, tanárokat és kutatókat szolgál ki, meghatározó kutatásokat és ösztöndíjakat publikálva a történelemtől az élettudományokon át a közgazdaságtanig terjedő témakörökben.