Felkészülés a jövőre: a kompetenciákról való gondolkodás a 21. században

V. Tanulás, Tudás, Innováció Konferencia

2023.10.14.
Felkészülés a jövőre: a kompetenciákról való gondolkodás a 21. században

Beszámoló a konferenciáról

2023. november 22-én került sor az V. Tudás, Tanulás, Innováció konferencia megtartására, melynek fókuszába idén a digitalizáció hatására jelentős mértékben átalakuló munkaerőpiaci kompetenciakritériumokat állítottuk. Programunkat a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából tartottuk.

Dr. habil Dorner Helga, a konferenciát szervező Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet igazgatója a konferencia megnyitójában kihangsúlyozta, hogy vezetőként fontosnak tartja, hogy a tanuláskutatások, tudásmenedzsment terén működő kutatók, szakmai csoportok között szakmai párbeszéd alakuljon. Az idei konferencia célja is a szakmai párbeszéd kezdeményezése volt, ezúttal a HR szakterületen dolgozó elméleti és vállalati szakemberek között. Ez azért is különösen fontos a számunkra, hiszen intézetünk gondozza az emberi erőforrások alapszakos és emberi erőforrás tanácsadó mesterszakos képzést.

A konferencia házigazdái és szervezői a Vállalati kompetenciamenedzsment kutatási projekt megvalósítói: Dr. Hegyi-Halmos Nóra, Dr. Kovács Zsuzsa, Pongor-Juhász Anna Orsolya és Dr. Tóth-Téglás Tünde. A konferenciára előadóként és résztvevőként is vegyesen hívtunk meg HR szakembereket, tanácsadókat, képzési szakértőket, egyetemi oktatókat, EE tanácsadó mesterképzésében végzett és jelenlegi hallgatóinkat annak érdekében, hogy megismerjük egymás véleményét, tapasztalatait. Különösen örülünk, hogy diákjaink is eljöttek, és ezeket a tanulási lehetőségeket is kihasználják az egyetemen. Az előadások és a kerekasztalbeszélgetés keretében kutatási eredményeket és szakértői tapasztalatokat ismerhettünk meg azzal kapcsolatban, hogyan alakulnak át a munkaerőpiaci kompetenciakritériumok, és milyen új kihívások elé állítja mindez a felsőoktatási intézményeket és a gazdálkodó szervezeteket. Ezúton is köszönjük felkért előadóinknak, hogy tapasztalataik és kutatási eredményeik megosztásával hozzájárultak a párbeszéd megindításához.

Az első blokk fókuszába a digitalizáció hatására megváltozott munkaerőpiaci kompetenciaelvárások, új sikerkritériumok megismerését helyeztük. Dr. Tóth-Téglás Tünde az FTI oktatója és a Vállalati kompetenciamenedzsment kutatás vezetője a projekt hazai kutatási eredményeit, Jankó Tamás felnőttképzési szakértő nemzetközi kutatási eredményeket mutattak be. A kutatások rámutatnak, hogy a felsőfokú végzettséget igénylő munka szerepe erősödik, a munkavégzéshez szükséges képességek és tudások köre jelentősen bővül. A jövő szakembereinek ahhoz, hogy a fejlettebb technikai megoldások alkalmazásának húzóerőivé váljanak, magas szintű tudással, komplex problémamegoldó képességgel, tanulási és digitális kompetenciákkal kell rendelkezniük. Vállalati kompetenciakutatási projektünk 2018-as adatfelvételének eredményei szerint sok szervezet a digitalizáció hatásait még kevésbé érzi ilyen „közelinek” a hazai piacon. Kutatási projektünk újabb szakaszában, amelyhez jelenleg is zajlik az adatfelvétel, arra keressük a választ, hogy az elmúlt 5 év intenzív környezeti változásai milyen módon alakították a hazai szervezetek munkavállalóikkal szembeni kompetenciaelvárásait és kompetenciamenedzsment gyakorlatait.

A jövőbe mutató kompetenciák meghatározása és fejlesztése az oktatás és a munka világát is új kihívások elé állítják. A konferencia következő blokkjában ezekkel a hatásokkal foglalkoztunk, a felsőoktatás és a munkahelyek szerepét is vizsgáltuk a munkaerőpiaci szereplők felkészítésében. Dr Ködmönné Pethő Henrietta a Pannon Egyetem Gazdasági Karának Kompetenciatükör kutatási projekt tapasztalatait mutatta be, amelyben a munkáltatói igények és az egyetemen végzettek felkészültsége közötti „kompetenciaszakadék” összetevőit vizsgálták. Torma Kálmán munka- és szervezetpszichológus előadásában tanácsadói tapasztalatait mutatta be a szervezetek gyakorlatában megjelenő kompetenciaszemléletről. Kiemelte, hogy a vezetők számára milyen nehézségekkel kell megküzdenie a munkatársi teljesítmények és a teljesítmény kompetenciakritériumainak meghatározásában.

A konferencia harmadik blokkjában zajló kerekasztal beszélgetésben Dr. Gyökér Irén az ELTE GTK egyetemi docensével, Dr. Henczi Lajossal a Festo Kft. szakmai vezetőjével, Makó Ferenc szervezetfejlesztési tanácsadóval, Dr. Márta Bettina HR vezetővel, Pinczés Balázzsal a HR Network Egyesület elnökével és Varga Júlia L&D szakértővel beszélgetünk. A szakértők megosztották tapasztalataikat arról, hogy a hazai munkaerőpiacon működő gazdálkodó szervezetek gyakorlatában mennyire tudatos kompetenciamenedzsment gyakorlat valósul meg, hogyan alkalmazható ez a gyakorlat. Rámutattak arra is, hogy a munkaerőpiaci adottságok hogyan befolyásolják a szervezetek kompetenciaelvárásait és fejlesztési gyakorlatát. A beszélgetésben jó és rossz tapasztalatokat is megismerhettünk azzal kapcsolatban, hogy milyen területen alkalmazza a HR szakterület a kompetenciákat, és hogyan jelenik meg mindez a vezetők mindennapos vezetési gyakorlatában. A panelbeszélgetés zárókörben a szakértők megosztották véleményüket abban a kérdésben is, hogy mi lehet a felsőoktatás szerepe a változásokra való felkészülésben.

Reméljük, minden résztvevő új nézőpontokkal és új gondolatokkal távozott!


Invitálás a konferenciára

A digitalizáció jelentősen átalakítja a különböző szervezetek környezetét és nagy mértékben átformálja a munka szerepét a működésükben. A munkaerőpiaci prognózisok szerint a munkavállalók és a szervezetek versenyképességét is új minőségi kritériumok határozzák meg a jövőben. A felsőfokú végzettséget igénylő munka szerepe erősödik, a munkavégzéshez szükséges képességek és tudások köre jelentősen bővül. A jövő szakembereinek ahhoz, hogy a fejlettebb technikai megoldások alkalmazásának húzóerőivé váljanak, magas szintű tudással, komplex problémamegoldó képességgel, tanulási és digitális kompetenciákkal kell rendelkezniük.

A jövőbe mutató kompetenciák meghatározása és fejlesztése az oktatás és a munka világát is új kihívások elé állítják. A konferencia célja szakmai párbeszéd kezdeményezése a kompetenciák értelmezéséről és átalakuló szerepéről egyetemi oktatók, HR szakemberek és tanácsadók között.

A konferencia időpontja és helyszíne: 2023. november 22. (14:00 órától), ELTE PPK, 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27., Nagy Sándor terem (fsz. 4.)

A program a Magyar Tudomány Ünnepe 2023 keretében valósul meg. 

REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

PROGRAM

14:00 - 14:15 Megnyitó

A konferenciát megnyitja: Dr. habil Dorner Helga intézetigazgató, ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet


14:15 - 15:15 Átalakuló kompetenciamodellek – nemzetközi és hazai kutatási eredmények

A munkaerőpiaci prognózisok kutatási jelentései az új sikerkritériumok szerepét egyre meghatározóbbnak, ezen új kompetenciák fejlesztését egyre sürgetőbbnek ítélik. A kutatási tapasztalatok szerint azonban sok hazai szervezet a digitalizáció hatásait még kevésbé érzi ilyen „közelinek”. Ebben a blokkban a nemzetközi trendek szerinti kompetenciatartalmakat és a hazai munkaerőpiacon tapasztalható kompetenciaelvárásokat állítjuk egymás mellé kutatási eredmények alapján.

Moderátor: Dr. Kovács Zsuzsa (ELTE PPK)

Vitaindító: Dr. Tóth-Téglás Tünde (ELTE PPK): Jövőbe mutató kompetenciák a hazai vállalati gyakorlatban

Reakció: Jankó Tamás (felnőttképzési szakértő): Digitális és a jövőbe mutató kompetenciák a nemzetközi szakirodalomban


15:30 - 16:30 Kompetenciák a felsőoktatásban – a jövő szakembereinek felkészítése az EEM területén

A felsőoktatási intézmények számára is alapvető, hogy megértsék azokat a szempontokat, amelyeket az üzleti élet állít végzett diákjaikkal szemben. A szervezett képzésekkel szemben támasztott új követelmény a jövőbemutató kompetenciák szerepének megértése és az igényekhez szorosan illeszkedő, gyakorlatorientált programok kidolgozása. Ebben a blokkban az EEM (emberi erőforrás menedzsment) területén elhelyezkedő szakemberek és tanácsadók változó munkaerőpiaci kompetenciaelvárásait keressük egyetemi és munkaerőpiaci tapasztalatok alapján.

Moderátor: Dr. Hegyi-Halmos Nóra (ELTE PPK)

Vitaindító: Dr. Cserháti Gabriella (Pannon Egyetem): Munkaerőpiaci elvárások feltárása EEM szakterületen

Reakció: Torma Kálmán (szervezetpszichológus, szervezetfejlesztési tanácsadó): Kompetenciarendszerek alkalmazása a vállalatoknál


16:45 - 17:45 Kompetenciák a szervezetek átalakulási folyamataiban

A megújulás fontossága és a fejlesztési programok időigénye nemcsak a munkavállalók és az őket felkészítő intézmények alkalmazkodását sürgeti, hanem a gazdálkodó szervezeteket is gyors átalakulásra, a személyzetfejlesztési feladatok mihamarabbi megkezdésére kényszeríti. A kerekasztal beszélgetésben HR szakemberekkel, üzleti tanácsadókkal és egyetemi oktatókkal beszélgetünk arról, hogy milyen formában jelennek meg az új sikerkritériumok és a kompetencia alapú szemlélet a szervezetek működésében és EEM rendszereiben.

Moderátor: Dr. Tóth-Téglás Tünde és Pongor-Juhász Anna Orsolya (ELTE PPK)

Fórumbeszélgetés: Dr. Gyökér Irén (egyetemi docens), Dr. Henczi Lajos (c. egyetemi tanár), Makó Ferenc (szervezetfejlesztési tanácsadó), Dr. Márta Bettina (HR vezető), Pinczés Balázs (HR Network elnök, HR vezető), Varga Júlia (L&D szakértő)


17:45 - 18:00 Konferencia zárása


Fotógaléria

Fotógaléria

0

/

0

0

/

0