Generációk a Kutatók Éjszakáján

2022.10.14.
Generációk a Kutatók Éjszakáján

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően intézetünk idén is képviseltette magát szeptember 30-án a hagyományos rendezvénysorozaton. Fábri György habilitált egyetemi docens, a Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport vezetője Hanyas vagy?! – Avagy vannak-e generációk és képesek-e kommunikálni egymással? címmel tartott sok érdeklődőt vonzó előadást.

A programon résztvevők a generációk különböző klasszikus elméletek szerinti besorolásáról tájékozódhattak, majd ezek korlátjaira terelődött a szó, kihangsúlyozva, hogy a korosztályi meghatározottságnál erősebben hat(hat) a szociokulturális és szociális helyzet, a társadalmi események közös megélése vagy épp a használt technológia. Az előadásban interaktív formában igyekezték megtalálni a különböző generációk közötti kommunikációs zavarokat áthidaló megoldásokat, próbáltak kapcsolódási lehetőségeket azonosítani. A jelenlévők számára érdekes volt és számos tanulsággal szolgált a generációk jellemzőinek azonosítása és annak feltérképezése, hogy ezek milyen módon hatnak a kommunikációs stílusokra, formákra, csatornákra, a kulturális megosztottságra, a vallásosságra vagy épp a médiahasználatra. A programon jelentős hangsúlyt kapott a nyolcvanas évek rendszerváltó generációja (kiváltképp az akkori egyetemisták), mert az ő társadalmi és kulturális szocializációjának egy letűnt rendszer még aktuális állapotához kellett igazodnia, ugyanakkor már tudható volt, hogy ők lehetnek és lesznek az alakuló új rendszer hosszabb távon is meghatározó szereplői.

Az egy órás workshopon résztvevők olyan gondolatébresztő kérdésekkel találkozhattak, amik számos új nézőpontot nyithatnak meg számukra.

 

(Kovácsné Biczó Klaudia)