Ifjúsági közösségi terek Kecskeméten

2022.06.20.
Ifjúsági közösségi terek Kecskeméten

Az ELTE PPK közösségszervezés szak alapvetően gyakorlatorientált képzés, az ifjúsági közösségszervezés szakirányra kiemelten jellemző, így 2022. május 10-én az ifjúsági szakirányos hallgatóknak lehetősége volt egy kecskeméti terepgyakorlaton részt venni. Kecskemét magyar -és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő példája a települési ifjúsági munka gyakorlatának. Ennek okait kutatva, illetve magára a munkafolyamatok és közösségi terek megismerése céljából látogattuk el Kecskemétre, a Szegedi Tudományegyetem JGYPK ifjúsági közösségszervezés szakirányos hallgatóival együtt. 

A települési önkormányzat ifjúsági referense, a Köz-tér/10 perc közösségi tér munkatársával együtt ismertette a város ifjúságpolitikáját, a partnerségi együttműködéseket és a fiataloknak szóló, már bevált programokat. Nagyon jó volt hallani, hogy mennyi együttműködést alakítanak ki a településen, és az, hogyan támogatják a fiatalok testi-lelki egészségét, illetve adnak támpontokat a jövőképükhöz, értékrendjükhöz, sikereikhez. Ennek egyik példája a hiszti-kör ötlete vagy az ingyen próbaterem havi egy zenés estért cserébe nagyon megfogott és inspirációt meríthetünk a későbbi munkánkhoz. 

A Kék Elefánt Ifjúsági Iroda munkatársai meséltek nekünk a munkájukról, megmutatták az összes helyiséget és lehetőségeket az épületben. Nagyon kreatív és biztonságos megoldásokat, többfunkciós helyiségeket láttunk. A Kék Elefánton belül található a Kék Stúdió, ahol a zene iránt érdeklődő fiataloknak segítenek demó felvétel készítésében, ami egy nagyon különleges lehetőség. Amíg ott voltunk az élet zajlott tovább, élvezetes volt konkrétan akcióban látni a Közösségi Teret, találkozni a visszajáró fiatalokkal, gyerekekkel és látni, hogyan foglalják el magukat hasznosan, közösségben az iskola után. Az Európai Szolidaritási Program keretében a városban szolgálatot teljesítő külföldi önkéntesekkel is találkoztunk, akik szintén a gyerekekkel és fiataloknak szóló programok szervezésével foglalkoznak. Az Elevenben leginkább az ifjúsági munka kihívásairól és legnagyobb nehézségeiről esett a szó; a célcsoportok elérésétől kezdve, a szűken rendelkezésre álló anyagi erőforrásokig. Hallottunk sikertörténeteket is, illetve megtapasztaltuk azt, hogy miként alakítanak ki fiatalbarát tereket a dekorációval, színhasználattal és a térkihasználással.

A szakmai tanulságok mellett az út közösségépítés szempontjából is nagyon jót tett az évfolyamunknak, ami hosszútávon a közös munkára, együttműködésre ezáltal a tanulásra, egyetemi tanulmányokra is jó hatással lesz. 

 

A kecskeméti terepgyakorlatra történő utazást az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Kft. támogatta.

 

A beszámolót Tulipánt Flóra Anna, az ELTE PPK közösségszervezés BA ifjúsági közösségszervezés szakirányos hallgatója készítette.