II. Országos Közösségszervező Találkozó

2023.12.06.
II. Országos Közösségszervező Találkozó
Az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet alapszakos hallgatói és doktoranduszai második alkalommal szerveztek országos méretű szakmai napot 2023. november 7-én a Kazy épület aulájában. Az eseményen a közösségszervezést oktató egyetemek hallgatói és oktatói mellett terepen dolgozó szakemberek is részt vettek, akik közül többen ezen a szakon végeztek. A sikert jelzi az is, hogy több mint 150 fő csatlakozott a programokhoz.

Az Országos Közösségszervező Találkozó (OKT) célja, hogy találkozási és networking lehetőséget teremtsen a hazai egyetemek hallgatói, oktatói valamint a terepen dolgozó szakemberek, piaci szereplők között. A szervezők a tudatos karriertervezéshez is segítséget szeretnének nyújtani a diploma megszerzését követő széleskörű lehetőségek bemutatásával. A 2023. május 3-án pilot kezdeményezésként megvalósított I. OKT sikere és a támogató visszajelzések arra ösztönözték a szervezőket, hogy érdemes hagyományt teremteni, és évente megrendezni a szakmai napot. A következő tanévtől az őszi félévben kerül megrendezésre a szakmai nap.

A 2023. november 7-ei szakmai nap Dr. Dorner Helga, az ELTE PPK FTI intézetigazgatójának nyitóbeszédével indult, majd a közösségszervezés szak életre hívásáról, megalapításának történetéről, a szakma jelenéről és jövőjéről beszélgetett Dr. Juhász Erika (Debreceni Egyetem), Dr. T. Molnár Gizella (Szegedi Tudományegyetem), Vácziné Dr. Takács Edit (Budapesti Gazdasági Egyetem), Dr. Várnagy Péter (Pécsi Tudományegyetem) és Dr. Vincze Szilvia (ELTE PPK Szombathely). A szakmai kerekasztal-beszélgetés moderátora az  ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet c. egyetemi docense, Kraiciné Dr. Szokoly Mária volt. (Az esemény részletes programja itt található.) A hallgatóknak lehetőségük volt a három szakirányhoz (ifjúsági közösségszervezés, kulturális közösségszervezés, humánfejlesztés) kapcsolódó workshopokon részt venni, ahol az előadók neves szakmai intézményektől és szervezetektől érkeztek. Kulturális témában workshopot tartott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatója és a 2023-as Országos Közművelődési Konferencia (KMK) egyik hallgatói koordinátora; az ifjúsági szakirányhoz kapcsolódóan a GYIÖT és a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) munkatársai tartottak interaktív foglalkozást; a humánfejlesztés iránt érdeklődőket a BrainBar és az Antener Oktatásfejlesztő Kft. látta el hasznos tanácsokkal a szakterületet illetően. Az utolsó blokkban élőkönyvtár-beszélgetés keretében tudtak a hallgatók végzett közösségszervezőktől érdeklődni a diplomán túli lehetőségekről, karrier utakról. Ezen programelem keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek a művelődésszervezés, a projektmenedzsment, a ifjúsági munka, a diplomácia valamint a tréner szakma rejtelmeibe. 

Nagyon örülünk, hogy az őszi találkozón az ország minden tájáról tudtuk fogadni hallgatókat és oktatókat egyaránt, ezzel is hozzájárulva az egyetemek közötti partneri kapcsolatok erősítéséhez. A tavaszi szemesztertől már indulnak a III. Országos Közösségszervező Találkozó előkészületei, amelynek megtervezéséhez a beérkezett javaslatokat is felhasználja a hallgatói szervező csapat.

 

Az eseményről készült képek az OKT Facebook oldalán érhetők el.